Свято акредитації

Свято акредитації

Світовий день акредитації відзначається 9 червня кожного року за ініціативи Міжнародного форуму з акредитації (IAF) та Міжнародної кооперації з акредитації лабораторій (ILAC).

Цього року Світовий день акредитації пройде під гаслом «Акредитація як загальний інструмент для підтримки державної політики». Акредитація є корисним інструментом, який допомагає у задоволенні місцевих, національних та міжнародних потреб держави та суспільства. Стандарти, діяльність з оцінки відповідності та акредитація – все це є інструментами для регулювання ринку, якими можуть користуватися регуляторні органи для підвищення ефективності управління, поліпшення стану навколишнього середовища, укріплення суспільної безпеки, запобігання шахрайству, покращення ситуації на ринку та набуття довіри суспільства.

Голови IAF та ILAC опублікували спільне звернення з приводу свята, а також брошуру, присвячену темі використання акредитації як інструменту підтримки державної політики.

З метою демонстрації значення оцінки відповідності IAF та ILAC запустили сумісний сайт, на якому зі всього світу було зібрано конкретні приклади у ключових галузях державної політики, які розповідають про різні інструменти, що допомагають державній владі та регуляторам досягати певних результатів. Приклади супроводжуються дослідженнями, які підтверджують досягнені результати, та додатковою детальною інформацією.