Щорічний звіт EA MLA за 2015 рік

Було опубліковано останній звіт EA щодо Багатосторонньої Угоди (EA MLA), який надає статистичні дані щодо EA MLA, а також огляд ключових заходів, метою яких був розвиток MLA, охоплення та підсилення системи паритетного оцінювання, завершених в 2015.

Рада з Багатосторонньої Угоди EA MLA (MAC) провела кілька засідань в квітні та жовтні в Стамбулі, Туреччина та Берліні, Німеччина відповідно.

Розширено дію EA MLA/BLA ще на двох членів  EA

У 2015 році ще один повноправний член EA, а саме IARM, Македонія, підписав Багатосторонню Угоду EA MLA щодо розширення своєї діяльності, в той час як один з асоційованих членів EA, а саме НААУ, Україна, підписав угоду про розширення своєї діяльності, що охоплюються їх Багатосторонньою Угодою EA (EA BLA).

Основні показники паритетного оцінювання

В цілому 10 національних органів з акредитації (НОА) пройшли процедуру паритетного оцінювання в 2015 році. В цілому 10 звітів про оцінку були розглянуті під час засідань MAC, серед яких 7 звітів відносяться до повторного оцінювання, 1 звіт до  первинного оцінювання та 2 звіти до попереднього паритетного оцінювання.

Розширення покриття EA MLA

Відповідно до маршрутної карти, узгодженої на засіданні в жовтні 2014 року, MAC активно розвивав EA MLA щодо включення ISO/IEC 17043 в якості діяльності 2-го рівня для акредитації провайдерів перевірки кваліфікації (PTP) протягом 2015 року. Зокрема, було прийнято рішення спільно з Комітетом з лабораторій ЕА щодо відсутності потреби в окремих настановах. У 2016 році в цілому 8 звичайних паритетних оцінювань і 5 паритетних оцінювань щодо розширення охоплюють діяльність PTP відповідно до документу EA-2/02 «Політика та процедури EA щодо Багатосторонньої Угоди». Зазначені оцінки розпочаті в квітні 2016 року у продовження навчання щодо гармонізації, організованого UKAS в лютому 2016 року. Очікується, що перші рішення щодо підписання EA MLA для акредитації провайдерів перевірки кваліфікації будуть прийняті EA MAC на засіданні у квітні 2017 року.

Розвиток EA MLA щодо включення акредитації виробників стандартних зразків (RMP) також просунувся в 2015 році. Настанову було розглянуто як таку, що є необхідною, та Спеціальна робоча група  EA LC розпочала розробку проекту. Навчання також було заплановано тоді, коли  ISO 17034 буде опубліковано.

Удосконалення системи паритетного оцінювання ЕА

З метою впровадження інструменту для поcтійного менеджменту паритетних оцінювань та оцінювачів у 2013 році було розпочато проект у сфері інформаційних технологій, який досяг значного прогресу у 2015 році. Онлайн-сервіси будуть розроблені до кінця 2016 року для більш легкого доступу, використання документів та даних усіма учасниками процесу.

Нова політика щодо планування діяльності з навчань МАС також була створена за  результатами досліджень, проведених в 2014 і 2015 роках з метою підвищення достовірності даних щодо оцінювачів та отримання  всеосяжної і оновленої  картини щодо ресурсів для оцінювання, які є в наявності в MAC. Ця політика повинна забезпечити регулярні та систематичні навчання для підвищення кваліфікації членів груп та керівників груп, і зосередити увагу на проблемах горизонтальної гармонізації паритетного оцінювання, таких як методи оцінювання, ризики, документація та статистична інформація.

Повна інформація та статистичні дані, в тому числі перелік повноправних та асоційованих членів-підписантів кожної сфери EA MLA станом на 31 грудня 2015 року, надані в щорічному звіті  EA 2015 та доступні на сайті EA .