Інтервью Д.Зоргача в журналі "SWEDAC Kvalitetsaktuellt"

Дмитро Зоргач: “Агентство з акредитації є важливим для нової України”

Агентство з акредитації відіграє ключову роль у реформуванні економіки України. Так говорить Дмитро Зоргач, Голова Національного агентства з акредитації України (НААУ). У лютому він відвідав Швецію для участі у міжнародній навчальній програмі щодо угоди з ВТО стосовно санітарних та фітосанітарних заходів, яку організував Swedac на запит Шведського агентства з розвитку міжнародного співробітництва (SIDA).

Swedac також брав участь у фінансованому ЄС проекті Твіннінг, де були зосередженні зусилля на розвиток НААУ та його адаптування до вимог ЄС. Першою ступеню є Двостороння угода між НААУ та Європейською кооперацією з акредитації у галузі сертифікації персоналу.

  • Які практичні наслідки угоди?

- Угода сама по собі можливо і не вносить великої різниці, оскільки обмежена галуззю сертифікації персоналу. Але вся система вільної торгівлі основана на довірі і ця угода означає, що ми, як орган акредитації, отримали перше міжнародне визнання. Сподіваємось, це відкриє двері в ЄС для інших державних агенцій та міністерств України.

  •  Наскільки важливі контакти України з ЄС?

- За історичними міркуваннями, Росія наш головний торгівельний партнер. Але торгівля з ЄС стає дедалі важливішою, не зважаючи на те, як сильно вдарила глобальна фінансова криза по економіці України. Україна, країна з великими запасами сировини, такими як залізо та сталь. Але ми ще маємо багато орної сільськогосподарської землі і харчова продукція є нашою одною з головних експортних товарів.

Проте, для того щоб значно підвищити експорт, ми маємо зробити більше коригувань до нашої інфраструктури якості. Агентство акредитації є першим кроком, але потрібні ще установи, наприклад, з метрології, для того щоб лабораторії були в змозі довести простежуваність.

  •  В лютому відбулись президентські вибори в Україні і Віктор Янукович був обраний новим президентом після Віктора Ющенко. Як це вплине на контакти України з ЄС?

- Хоч Віктор Янукович і задекларував, що він бажає зміцнити стосунки з Росією, я переконаний, він усвідомлює важливість продовження відносин з ЄС. Одна з довгострокових цілей України, це приєднання до ЄС. Тому, президентська переміна не призведе до драматичних змін для нас. Ми продовжимо визначений шлях адаптування нашої діяльності до вимог ЄС. Для зміцнення нашої компетентності ми нещодавно найняли на роботу ще 8 фахівців.

  •  Наразі НААУ підписало Двосторонню угоду з ЕА. Що є наступним у порядку денному?

- Наступними кроками буде досягнення подібних угод в інших сферах, таких як, системи управління, тестування, калібрування та інспектування. Я сподіваюсь на підтримку з боку наших Європейських колег, включаючи Swedac, від якого ми вже отримуємо значну допомогу.