До уваги акредитованих органів з сертифікації, які є підписантами угоди з НААУ про використання комбінованого знаку IAF MLA

До уваги акредитованих органів з сертифікації,  які є підписантами угоди з НААУ про використання комбінованого знаку IAF MLA

НААУ було встановлено, що акредитовані органи з сертифікації продукції та органи з сертифікації персоналу у ряді випадків мають невірне розуміння положень угоди щодо використання комбінованого знаку IAF MLA.

НААУ звертає увагу акредитованих органів з сертифікації, які підписали відповідні угоди на використання комбінованого знаку IAF MLA, на необхідність виконання вимог, що встановлені документом Міжнародного форуму з акредитації IAF ML 2 «Загальні принципи використання знаку IAF MLA».

Відповідно положень п. 4.3.3 зазначеного документа, «комбінований знак може використовуватися ООВ на сертифікатах, охоплених акредитацією, лише якщо сфера сертифікату включає підсферу IAF MLА».

Чинні підсфери Багатосторонньої Угоди IAF (IAF MLА) визначені документом IAF PR 4 «Структура IAF MLА та перелік затверджених IAF нормативних документів» та, станом на сьогодні, для діяльності з сертифікації продукції включають тільки сертифікацію за схемою “Global G.A.P.”.

Для діяльності з сертифікації персоналу підсфери IAF MLА наразі відсутні.

Таким чином, акредитовані НААУ органи з сертифікації продукції та акредитовані органи з сертифікації персоналу наразі не можуть використовувати комбінований знак IAF MLА на сертифікатах відповідності.

Органи з сертифікації систем менеджменту можуть використовувати комбінований знак IAF MLA на сертифікатах, виданих на відповідність наступним міжнародним та гармонізованим національним стандартам: ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, ISO/IEC 27001, ISO 50001 та ISO 13485.

Усі підписанти угод про використання комбінованого знаку можуть використовувати його на бланках, рекламних матеріалах або на власному веб-сайті.

До уваги акредитованих органів, що здійснюють сертифікацію систем менеджменту, продукції та персоналу

НААУ нагадує акредитованим органам, що здійснюють сертифікацію систем менеджменту, продукції та персоналу про необхідність обов’язкового посилання на акредитацію при виданні сертифікатів відповідності, охоплених сферою акредитації.

Органи з сертифікації систем менеджменту повинні в обов’язковому порядку посилатися на акредитацію НААУ у випадках, коли видають сертифікати за напрямками діяльності, охопленими сферою акредитації. Відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї IAF №2015-14 та №2016-17, починаючи з 06 листопада 2016 року, сертифікат відповідності, виданий на систему менеджменту повинен містити зображення знаку акредитації та/або посилання на статус акредитації органу з сертифікації з боку НААУ. Також органи з сертифікації систем менеджменту повинні перевидати сертифікати, що охоплені сферою акредитації, але не містять посилання на акредитацію, під час прийняття рішення щодо повторної сертифікації відповідного клієнта, але не пізніше 06 листопада 2019 року.

Органи з сертифікації персоналу повинні в обов’язковому порядку посилатися на акредитацію НААУ у випадках, коли видають сертифікати за напрямками діяльності, охопленими сферою акредитації. Відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї IAF №2017-19, починаючи з 30 жовтня 2017 року, сертифікат відповідності персоналу, повинен містити зображення знаку акредитації та/або посилання на статус акредитації органу з сертифікації з боку НААУ. Також органи з сертифікації персоналу повинні перевидати сертифікати, що охоплені сферою акредитації, але не містять посилання на акредитацію, під час прийняття рішення щодо повторної сертифікації відповідного клієнта, але не пізніше 30 жовтня 2020 року.

Органи з сертифікації продукції повинні в обов’язковому порядку посилатися на акредитацію НААУ у випадках, коли видають сертифікати за напрямками діяльності, охопленими сферою акредитації. Відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї IAF №2018-13, починаючи з 31 жовтня 2018 року, сертифікат відповідності продукції, повинен містити зображення знаку акредитації та/або посилання на статус акредитації органу з сертифікації з боку НААУ. Також органи з сертифікації продукції повинні перевидати сертифікати, що охоплені сферою акредитації, але не містять посилання на акредитацію не пізніше 31 жовтня 2021 року.